Met zomerse temperaturen is onderhoud extra noodzakelijk

9 kilometer file op de A28 bij Amersfoort door een ongeluk met een vrachtwagen“, hoort u bijna dagelijks op de radio. En regelmatig hoort hier een klapband bij. Nemen ongelukken met vrachtwagens toe en waardoor komt dat?

De Verkeersinformatiedienst (VID) constateert begin juli dat ‘ongevallen waarbij vrachtwagens betrokken zijn, steeds vaker de oorzaak van files zijn’ vertelt Patrick Potgraven van de VID. Of de toename komt door onderhoud van vrachtwagens of rijgedrag, kan de VID niet zeggen. “Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van de stijging van files als gevolg van ongevallen met vrachtwagens. Dit kan ook komen doordat vrachtwagens meer rijden op filegevoelige plaatsten in Nederland. In de laatste jaren was de toename in ieder geval niet zo groot als in de eerste maanden van 2013.”

 Vrachtwagens en onderhoud

Onderhoud is niet de enige aanleiding voor ongelukken met vrachtwagens. Maar chauffeurs kunnen wel zelf zorgen voor beter onderhoud om ongelukken te voorkomen. Tijdens de zomermaanden komen klapbanden bij vrachtwagens vaker voor, ‘omdat de zomerhitte zorgt voor een toename in de druk van banden’, vertelt Marcel Willems van Industrial Tyres Amsterdam. Daarom adviseert vereniging VACO u om maandelijks uw banden te controleren terwijl de banden koud zijn. “Slechte bandenspanning kan leiden tot snellere slijtage. Banden die 30% onderspanning hebben, slijten anderhalf keer zo snel. Bovendien is met een onjuiste bandenspanning het brandstofverbruik onnodig hoog.”

Bandenspanning en temperaturen

Het draagvermogen van o.a. een vrachtwagenband wordt mede bepaald door de bandenspanning. Als een vrachtwagen met onderspanning rijdt (wegens achterstallig onderhoud of lekkage) loopt bij deze omgevingstemperatuur de temperatuur in de band ook enorm op. “Er is namelijk meer wrijving met het wegdek, de belasting wordt te hoog en de temperatuur neemt enorm toe waardoor de luchtdruk ook enorm toeneemt. Als een band in goede staat is met de juiste spanning kan hij zijn warmte goed kwijt, bij mindere staat en onderspanning ontstaan de problemen.”

Goed onderhoud spaart levens en geld

Uw vrachtwagenbanden goed onderhouden is van levensbelang. Ook is het beter voor het milieu en uw portemonee. Met Tire Life en PSF onderhoudt u uw banden en geeft het uw banden extra veiligheid wanneer lekkages en slijtage ontstaan. PSF beschermt tegen roest op de velg, vult snel en gemakkelijk gaten en scheuren tot wel 6,5 mm en verlengt de levensduur van de tire liner. Tire Life reduceert luchtverlies. O- ringen, lekkende ventielen, blaren/bramen, gebarsten innerliner of zelfs loslatende liners worden afgesloten door Tire Life.

Vrachtwagen ongeluk file